Thursday, March 30, 2017

Joutsenhanhi

Joutsen- eli kyhmyhanhi on hanhirotu, joka polveutuu villistä kiinalaisesta joutsenhanhesta, toisin kuin muut kesyhanhet, jotka polveutuvat merihanhesta. Villillä muodolla ei ole korostunutta otsakyhmyä ja kesymuodot ovat ihmisen jalostamana myös muuten hieman erilaisia ulkonäöltään, esimerkiksi raskasrakenteisempia ja joillain roduilla on kaulapussi. Villiä muotoa on ollut olemassa jo ~360 000 vuotta sitten ja kesymuodoista on ensimmäisiä kirjallisia mainintoja 1300-luvulta alkuperäalueillaan Kiinassa. Ensimmäinen amerikkalainen standardi on vuodelta 1874 ja Eurooppaankin kesymuotoja tuli jo 1700-luvulla. 

Joutsenhanhien alkuperästä The Livestock Conservancyn sivuilla: 
                            A Brief History of the Swan Goose

Villistä joutsenhanhesta on jalostettu parisenkymmentä eri rotua, kaikilla tunnusomaisena kyhmy otsalla, Suomessa tunnettujen versioiden lisäksi on mm. kholmogorskyn hanhi. Suomessa kesymuotoa on kahta eri versiota - kiinalainen ja afrikkalainen. (Afrikkalaisella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Afrikan kanssa... ) Kiinalainen on hieman kevyempi ja sirompi, afrikkalainen raskaampi ja sillä on kaulapussi, molemmat versiot ovat ryhdikkäitä ja pystyasentoisia.

Hanhiani vuosilta 1990-2005, joutsenhanhien lisäksi myös pari skånea ja merihanhea.


Puhdasrotuinen skåneperhe keväällä 1991.


Nykyisiä joutsenhanhiani.


Joutsenhanhi on hanhiroduista herttaisimmasta päästä, keskimäärin helposti kesyyntyvä ja seurallinen. Jopa rasittavuuteen asti seurallinen ja syliintunkeva, joka paikan häärä. :D Se puolustaa kyllä reviiriään, pesäänsä ja poikasiaan kuten muutkin hanhet, mutta ei yhtä aggressiivisesti kuin esimerkiksi skåne.


Joutsenhanhiperheen yhteishuoltajuutta, emot puolustaa ja uhkailee, mutta päälle eivät ole tulossa.

Video 1

Video 2


Joutsenhanhi on äänekäs, uroksilla on vähän laulavampi nuotti ja naaraat tyytyvät enempi töräyttelemään. Aamutervehdystä korkealta ja kovaa:

Video 1

Video 2


Ulkonäkökin on joutsenmainen pitkän kaarevan kaulan johdosta. Ruskeavärisillä on rodun erityispiirteenä tumma siima päälaelta alas selkään.Kaikkein tunnusomaisin rotupiirre on otsapatti, mikä kasvaa iän myötä ja on vanhoilla uroksilla melko mahtavan kokoinen. Muut standardissa mainitut erityispiirteet ovat ryhdikäs rakenne ja pitkä elegantti joutsenmaisesti kaareutuva kaula.


Lapsilla on niiiiin kivaa, mutta hiton pieni uima-allas tässä huushollissa. :D

Videolla Vesileikit

No comments: