Kiramet anatolianpaimenkoirat

Thursday, March 30, 2017

Joutsenhanhi

Joutsen- eli kyhmyhanhi on hanhirotu, joka polveutuu villistä kiinalaisesta joutsenhanhesta, toisin kuin muut kesyhanhet, jotka polveutuvat merihanhesta. Kesymuoto on ollut olemassa useita satoja vuosia ja tullut Eurooppaan 1700-luvulla. Villillä muodolla ei ole otsapattia ja kesymuoto on ihmisen jalostamana myös muuten hieman erilainen ulkonäöltään, esimerkiksi raskasrakenteisempi. Kesymuotoa on kahta eri versiota - kiinalainen ja afrikkalainen. (Afrikkalaisella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Afrikan kanssa... ) Kiinalainen on hieman kevyempi ja sirompi, afrikkalainen raskaampi ja sillä on kaulapussi, molemmat versiot ovat ryhdikkäitä ja pystyasentoisia. Aiemmat joutsenhanheni olivat enemmän kiinalaisen siromman version näköisiä, niitä oli sekä valkoisia että ruskeita.

Hanhiani vuosilta 1990-2005, joutsenhanhien lisäksi myös pari skånea ja merihanhea.Nykyiset joutsenhanheni ovat afrikkalaisen version näköisiä, eli hieman suurempia ja raskaampia rakenteeltaan, niillä on myös kaulapussit.Joutsenhanhi on hanhiroduista herttaisimmasta päästä, keskimäärin helposti kesyyntyvä ja seurallinen. Jopa rasittavuuteen asti seurallinen, syliintunkeva häärä. :D Se puolustaa kyllä reviiriään, pesäänsä ja poikasiaan kuten muutkin hanhet, mutta ei yhtä aggressiivisesti kuin esimerkiksi skåne.Joutsenhanhiperheen yhteishuoltajuutta, emot puolustaa ja uhkailee, mutta päälle eivät ole tulossa.

Video 1

Video 2


Joutsenhanhi on äänekäs, uroksilla on vähän laulavampi nuotti ja naaraat tyytyvät enempi töräyttelemään. Aamutervehdystä korkealta ja kovaa:

Video 1

Video 2


Ulkonäkökin on joutsenmainen pitkän kaarevan kaulan johdosta. Ruskeavärisillä on rodun erityispiirteenä tumma siima päälaelta alas selkään.Kaikkein tunnusomaisin rotupiirre on otsapatti, mikä kasvaa iän myötä ja on vanhoilla uroksilla melko mahtavan kokoinen. Muut standardissa mainitut erityispiirteet ovat ryhdikäs rakenne ja pitkä elegantti joutsenmaisesti kaareutuva kaula.


Lapsilla on niiiiin kivaa, mutta hiton pieni uima-allas tässä huushollissa. :D

Vesileikit

0 Comments:

Post a Comment

<< Home